![]() |
Tweet | Tarih: 13-10-2017 19:51 |
Viranşehir'e Bağlı Konakyeri, Küçüktopça, Türkeli, Yaban ve Bozca köyleri Toplulaştırma Çalışmaları Kaldığı Yerden Devam ediyor…!
Viranşehir Kaymakamı Ömer Cimşit, Viranşehir'e Bağlı bazı Köylerde Toplulaştırma çalışmasının başlanacağını bilgisini paylaştı.
Viranşehir İlçe Kaymakamı Çimşit yayınladığı belgede Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplulaştırma Dairesinden Viranşehir İlçe Kaymakamlığına gönderilen yazıda şöyle denildi;
"Şanlıurfa İli, Viranşehir İlçesine bağlı Konakyeri, Küçüktopça, Türkeli, Yaban ve Bozca köyleri Toplulaştırma İl Müdürlüğünüzce yürütülen Şanlıurfa GAP 1. Kısım Toplulaştırma ve Geliştirme Hizmetleri Tamamlama Projesi kapsamında olup, çalışmalara başlanmıştır" denildi.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ
Tarım yapılabilecek alanların, nüfus artışına koşut biçimde artırılması mümkün olmadığına göre, sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla miktarda verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunmasını sağlamak gerekmektedir. Üretim artışı birim alandaki verimliliğin artırılması ile olanaklıdır. Verimliliğin artırılmasındaki temel adımlardan biri dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesidir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR ?
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine "Arazi Toplulaştırması" denilmektedir.
Arazi Toplulaştırması ile birlikte uygulanan tarla içi drenaj, tarla içi yol ve tahliye ile toprak ıslahı gibi çalışmaların bütününe ise "Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri" denilmektedir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARININ AMACI NEDİR?
Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
TARİHÇE:
Ülkemizde arazi toplulaştırma çalışmalarına ilk olarak 1961 yılında başlanmıştır. İlk çalışma Konya İli Çumra İlçesi'ne bağlı Kargın Köyü'nde yapılmıştır. Burada yapılan toplulaştırma dar anlamda yapılmış olup sadece parsellerin gruplandırılması şeklinde olmuştur. 1961 yılından 2002 yılına kadar 41 yıl boyunca 450 bin hektar alanda çalışmalar yürütülmüştür. Arazi toplulaştırması 2002 yılında hız kazanmaya başlamış ve özellikle 2009 yılından sonra GAP projesi ile büyük bir ivme kazanarak 59 ilde 7 milyon ha alanı kapsayan bir proje durumuna gelmiştir.