Bugun...



VİRANŞEHİRİN YETİŞTİRMİŞ OLDUĞU İLK HEYKELTRAŞ SAİD ERBAŞ İLE SANATINA DAİR İLK RÖPORTAJI...
Tarih: 04-06-2020 22:36:19 Güncelleme: 04-06-2020 22:55:19 + -


Sevgili okuyucularımız “Viranşehirliyiz Ezelden” Sayfası Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kayık olarak Viranşehirde Yetişmiş ilk Heykeltraş olan Said Erbaş ile sanatına Dair yaptığımız röportajı siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak isterim...

facebook-paylas
Tarih: 04-06-2020 22:36

VİRANŞEHİRİN YETİŞTİRMİŞ OLDUĞU İLK HEYKELTRAŞ SAİD ERBAŞ İLE SANATINA DAİR İLK RÖPORTAJI...

VİRANŞEHİRİN YETİŞTİRMİŞ OLDUĞU İLK HEYKELTRAŞ SAİD ERBAŞ İLE SANATINA DAİR İLK RÖPORTAJI...

 

Röportaj: Mehmet Kayık(Genel Yayın Yönetmeni)

 

Sevgili okuyucularımız “Viranşehirliyiz Ezelden” Sayfası Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kayık olarak Viranşehirde Yetişmiş ilk Heykeltraş olan Said Erbaş ile sanatına Dair yaptığımız röportajı siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak isterim...

 

*Merhaba Said Erbaş Nasılsınız? Okuyucularımıza kendinizi Nasıl tanıtırsınız? Mezun olduğunuz okuldan başlayabilirsiniz mesela…

*Sanatçı olabilmek için o ruhla doğmanız gerek öncellikle Lise Eğitimimi Şanlıurfa Anadolu Güzel Sanatlarda okudum

Üniversiteyi, Malatya İnönü Üniversitesini başarıyla bitirdim. Okulda Çok Yetenekli Öğrenciler arasında en başarılı öğrenciydim.

 

*Heykeltraş olmaya ne zaman başladınız? Sizi heykel yapmaya Yönlendiren ne olmuştu?

*2 yaşımdan itibaren şehir ve köy hayatına gidiş Gelişlerimden beri sanatla ilgileniyorum. Sanatla ilk buluşma noktam toprak anayla başladı. Farklı ebatlarda hayvan ve insan figürlerini yapmayı çok severdim. Ortaokulun 8. sınıfında resim öğretmenimiz oldu. Yeteneğimi fark edip, 2 aylık süreçte

temel eğitimi vererek güzel sanatları kazanmamı sağladı ve bunu 2 ay gibi bir süreçte yeteneğimin baskın olmasıyla kazandım. Üniversiteye geldiğimde ise geçmişimde heykel sevdam ana sanatım olan HEYKELİ ise geçerek İnönü Üniversitesi tarihinde görülmemiş heykellere imza attım. Hocalarımdan ve tüm arkadaşlarım tarafından gıptayla bakılan bir öğrenci oldum. Birçok tebrik ve satış yaptım. Bazıları okuyup resim öğretmeni olmayı hedefliyordu. Bölüm olarak tecrübe ve yetenekleri çok zayıf yada hiç yoktu. 20 kişilik heykel grubu olarak en iyi 2 kişiydik 34 kişi ise ortam ve noksanlıkta idik kalan 16 kişi ise hiç bir kabiliyeti yoktu. Bölümü kazanmaları yetenekli oldukları anlamını taşımıyordu maalesef.

 

*Sanatınızı icra ederken etkilendiğiniz bir durum oldu mu?

*Bazı hocalarımın bana karşı Bilgi ve tecrübe konusunda Deneyimlerini benimle paylaşmak istememeleri beni bu konuda Daha çok öğrenme ve geliştirmeye sevk etti Bu konuda Büyük bir iştahla belli bir noktaya kadar tecrübemi artırdım. Bir çok madde üzerinde hakimiyet sağlayıp heykel yapabildim.

 

*Ne tür heykeller yapıyorsunuz? Felsefi olarak temanız nedir? Neler Sizi Etkiliyor.

*Doğada bulduğumuz her madde heykelin birer malzemesidir Hâkimiyet sağladığım Teknikler ise şöyle: METAL, AĞAÇ, MERMER, STRAFOR, ALÇI, POLYESTER Gibi maddeler kullanmaktayım. CALSİT Üzerinde denemelerim Halen sürmektedir. Felsefi temam ise insan ve hayvan bedeni Üzerinde metal teknikler üzerinde farklı dokular yakalamaktır. Androitbedenler temamın halini almıştır. Ama Maddi yatersizlikler çok fazla olduğundan temam üzerinde Çalışma yapmamı engellemiştir.

 

*Mesleğinizi icra ederken çok detay çalışma yapmanız gerekiyormu? Size bu konularda destek olan Resmi ve Gayri resmi kurumlar varmı?

*Heykelde farklı konularda detaylar değişebilmektedir. Ama benim temam üzerine yoğun bir detayı uygulamak zorundaydım. Özellikle demetal heykellerim için çöplerden ve hurdalardan saç, demir, vb. gibi düşük çöp malzemelerinden kopra, şahin ve üç başlı soyut çalışmam gibi sanatla hayat bulmuş eserlerim bulunmaktadır. Bulunmuş olduğum ilçede ne büyük bir hurdalık alan, nede yararlanabileceğim bir Resmi yönetici kadrosu bulunmaktadır. Şehir ve toplum olarak sosyokültürel düzeyin düşük olması siyasi çekişmeler aşiret feodal kutuplaşmanın getirmiş olduğu sorun Viranşehirlinin Viranşehirli olmasını engellemekte şehrin sahiplenilmesi Durumunu zorlaştırmaktadır. Aşiretlerin hakimiyet alanına Dönüşmekte imkanlar eğitim hizmet ve bilakis sanatta kaynak Aktarımı gibi ihtiyaçlara kaynak aktarılamamaktadır. Bu Konudaki bakış açımı size dile getirmekte ve muzdarip Olduğumu söylemekteyim. Ama gelecek günlerin yakın olduğunu da ümitle beklemekteyim.

 

*Sanatınıza dair eğitimler aldınız mı? Yoksa yeteneğiniz mi sizi Mesleğinize yönlendirdi? Okuyucularımızı bu konuda bilgilendirirmisiniz?

*Dediğim gibi o ruhla doğmanız gerekmektedir. İçinizde yoğun Şekilde sanat duygusu aşkını taşımanız ve bu konuda sanata Aç bilgiye aç, azim ve kararlılıkla çalışmanız gerekmektedir. Bunlara sahipseniz gereken yerleri rahatlıkla yetenek sınavlarını kazanıyorsunuzdur. Malumunuz 7 milyar

insan arasında en iyi derecede 1 milyonu bulmayacak değerli insan sayısı bulunmaktadır. Bende bu şehrin nasibine düşmüş olanlarından biriyim. Umarım toplumum sanatçısına sahip çıkacak gerek en ilgi ve saygıyı gösterecektir.

 

*Mesleğinize dair gelecekte ne tür bir beklentiniz var. Sizi Arayıp soran kamu kuruluşları oldumu hiç?

*Maalesef mesleğinde 8 yılı aşkın sanat dersleri aldım teorik Sanat ve uygulama olarak çok geliştirdim ama alan yeterlilik

Sınavımız olmadığından KPSS sınav yarışında bir balığın sudan çıkıp Ağaç hatırlanması gibi bir trajikomik bir durum yaşamaktayım. 3 yıldır sahip olmadığım kabiliyetlerle KPSS Sınavlarına girmekteyim. Yaşama olan azmim mesleğime olan sevdamın bir gün Yok Olacağından korkuyorum.  Pek te parlak bakamamaktayım. Geleceğime dair elbet birgün yeteneklerimi fark edip gerek Olanakları sağlayacak biri çıkacaktır. Ama ömür gittikten Sonra ne kadar üretim kapasitem olabilir ki şuan 26 yaşındayım. Tam üretme ve geliştirme Çağındayım umarım imkanlara erken kavuşma imkanım olur.

 

*Tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz ve çalışmalarınızla Topluma Vermek istediğiniz mesaj nedir?

*Kültürel düzeyi yüksek çağdaş bir sanatçı tarzını Benimsetmek insanlarıma ve ülkeme bu konuda daha farklı Bakış açıları geliştirmelerinde katkı vermek emeğe ve sanata Ve sanatçıya gereken saygı nezaketi kazandırmak daha Çağdaş bir toplum yapısı meydana getirmek.

 

*Etkilendiğiniz veya örnek aldığınız sanatçılar var mı ? En çok Beğendiğiniz Türk sanatçılar kimler ve neden?

*Michelangelo, en çok beğendiğim heykeltraş mermere verdiği Dokusal canlılık güçlü anatomik değerler hayranlığımı daha da artırmıştır. Rodinvar tabi, Türkiye'dende İlhan Koman var.

 

*Türkiye’de sizin temanızdaki sanat eserlerinden hedefe ulaşılıyormu?

*Konumum itibarı ile etki alanım belli bir boyutta İstanbul, İzmir Gibi mega kentlerde etki alanım daha da artacaktır. Hedef kitle Kültür düzeyi ve estetik algısı olan sanatseverlerle Buluştuğunda pik noktasına ulaşacaktır.

 

*Eserlerinizi yaparken çektiğiniz zorluklar varmı? Olur ya şimdi Sanatınızı icra ederken zaman, zaman maddi ve manevi Değerlerde önemli...

*Elbette her sanatçının bölgesel, kültürel düzeyde olumlu Olumsuz bir çok etken vardır. En yapılan önemlisi de sanatçının Yapmış olduğu eserlerde çok kırıcı hakaret düzeyine gelen sert Eleştirilere karşıman evî duygularının incinmesi sanatçının Kimliğine ve saygınlığına yapılan saygısızlıklar incitir beni maddi Açıdan zorluk çekmek malzeme tedariği kötü bir engel oldu. Her zaman

*Sanat eserlerinizi nerede yapıyorsunuz? Sonrasında tanıtımını Nerelerde yapıyorsunuz ve faydalı oluyormu?

*Genelde Mersinde Bulunan Sanat Atölyemde yapıyorum. Ama Maddi Destek sağlanırsa bir Sanat Atölyesini de Viranşehire Kazandırmak isterim tabiki..

 

 *Türkiye ve dünyada heykeltraş sanatına bakış nedir? 

*Ülkemizdebatı dünyasına göre geç başlayan sanat Hareketleri bugün aynı seviyeye ulaşmıştır.Aslında Yaşadığımız topraklar tarih öncesinden beri heykel sanatının Doğduğu ve yaşadığı topraklardır. Yurdumuzun her köşesinden Tarihin derinliklerini yansıtan eserler bugün dünya müzelerini  süslemektedir. Esasında hepimiz bu kültürün bir parçasıyız. Amaçlarımdan biri de Şirin İlçem Memleketim Viranşehirde bu Sanatsal faaliyetleri geliştirmek.

 

*Ayrıca sanatınıza dair eğitim veriyormusunuz?

*Eserleri izleyiciye sunma aşaması çok zor ve zaman alan bir dönem. Bu dönem içinde sadece yaptığım heykele odaklanmam gerektiği için ders vermeye zaman ve imkan olmuyor. Ama ileride tabiki de verebilirim.

 

*Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

*Bugün çağdaş Türk sanatının yükselen bir ivmesi var. Dünyada her şey büyük bir hızla değişime uğruyor. Sanatda Büyük bir ivme kazanarak yoluna devam etmekte. Bu değerli Röportaj için Memleketimizin en güçlü Sosyal Medyanın Her alanında Faaliyet gösteren Kanalı Olan "Viranşehirliyiz Ezelden" Sayfasına ve Siz Sayın Mehmet Kayık Beyefendiye çok teşekkür ederim...






Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
FOTO GALERİ
  • Kaymakamlarımız
    Kaymakamlarımız
  • İbrahimpaşa
    İbrahimpaşa
  • Viranşehir Tarihi
    Viranşehir Tarihi
  • Viranşehirli Bebekler
    Viranşehirli Bebekler
  • Viranşehirliler
    Viranşehirliler
  • Tablo Fotoğraflar
    Tablo Fotoğraflar
  1. Kaymakamlarımız
  2. İbrahimpaşa
  3. Viranşehir Tarihi
  4. Viranşehirli Bebekler
  5. Viranşehirliler
  6. Tablo Fotoğraflar
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
    4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  • Viranşehirin Değerlerinden bazıları
    Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  • Baba Recco Harika İnsan
    Baba Recco Harika İnsan
  • Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
    Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  • Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
    Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  • Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
    Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
  1. 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  2. Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  3. Baba Recco Harika İnsan
  4. Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  5. Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  6. Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
VİDEO GALERİ
YUKARI