BUGÜNKİ RESMİ GAZETE ÖZETİ (21.04.2022)
I- Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapıldı. Değişiklikler,
1- İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması getirildi. 01 Mayıstan itibari ile yürürlüğe girecek.
Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler (İşgücü, temizlik, yapım işi vb.) ile Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler (Metaller, Hurda, Orman Ürünleri, vb ) konusunda alıcı ile satıcı yazılı sözleşme yaparak 1 yıl boyunca alıcı KDV’nin tamamını tevkif ederek vergi dairesine yatırabilecek. 1 yıl dolmadan sözleşmeden dönülemez.
- Satıcılarla yapılan sözleşmeler KDV beyannamesi verilmeden önce liste halinde bildirilecek.
- Satıcı iade almak isterse genel usullerde alabilecek. Ama Alıcının KDV’yi ödemiş olması gerekiyor.
2- Demir-Çelik ürünlerine de 4/10 oranında kısmi tevkifat getirildi. 01 Mayıstan itibaren yürürlüğe girecek.
Tevkifat kapsamına;
Cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.”
- KDV mükellefi olan tüm alıcılar ve belirlenmiş alıcılar tevkifat sorumlusudur.
- İthalatçıların veya yalnızca cevherden üretenlerin ilk teslimlerinden tevkifat yapılmayacak.
- İmalatçı demir-çelik mamülü, hurdadan veya hurda ile karıştırılarak diğer hammadedelerden karıştırarak üretiyorsa tevkifat yapılacak. Sırf cevher dışı hammadedelerden kısmen bile kullanılsa tevkifat var.
- Demir-çelik mamülün her aşamasında tevkifat olacak.
- İthalatçılar ithal ettikleri Demir-çelik mamülü sattıklarında “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasını faturaya not düşecekler.
- Sırf cevherden Demir-çelik mamül üreticileri “Teslim edilen mal firmamızca münhasıran cevherden üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasını faturaya not düşecekler.
- Demir-Çelik mamüllerinin tevkifatından kaynaklanan mahsuben iade talepleri miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek.
- Demir-Çelik mamüllerinin tevkifatından kaynaklanan 10.000.-TL ve üzerindeki nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilecek.
3- Tüm iadelerde 5.000.-TL iade sınırı 1 Mayıstan itibaren 10.000.-TL oldu.
4- İmalatçılar kapasite raporlarındaki malları üretip direk ihraç ettiklerinde satış tutarının %10’unu ve devreden KDV’yide aşmayacak şekilde İade alabilecekler. 1 Mayıstan sonraki teslimler için bu uygulama başlayacak.
- Bu uygulamanın yanı sıra ihraç kayıtlı iade hakları da var.
- Doğrudan ihracatların bir kısmı için yüklenim yoluylada iade talep edilebilecek.
- Tüm sektörler faydalanabilecek.
- İade satırına “Yüklenilen KDV” olarak satış bedelinin %10’u yazılacak.
- %10 kullananlar ertesi ay yüklenim usülüne geri dönebilirler.
- KDV ödemeden alınan malların ihraç edilmesi durumunda bu bedel satış tutarından düşülerek %10 iade hesaplanır.
- Bu iade yönteminde sadece yüklenim listesi verilmeyecek.
- Bu uslü seçenler son 24 aya ilişkin indirim listesinide verecekler. Ödeme çıkan aydan öncekilerin verilmesine gerek yok.
- Bu usulü kullananlar için mahsupta sınır yok.
- Nakden iade de 10.000.-TL üstü YMM veya inceleme ile çözülecek. Süresinde tam tasdiki olanlar için raporsuz 10.000.-TL nakit sınırı 100.000.-TL olarak uyğulanacak
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220419-8.htm
Yurtiçinde yapılan ticari mal satışlarında sözleşmeler ve faturalar döviz cinsinden belirlense bile ödemelerin TL cinsinden yapılması zorunlu kılındı.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220419-8.htm