Bugun...


İsmail Hakkı ŞİMŞEK Gazeteci-Yazar-DEMOKRATÇA


Facebookta Paylaş









SURİYELİLER ÜZERİNDEN HORTLAYAN IRKÇILIK..!
Tarih: 14-07-2017 13:33:00 Güncelleme: 14-07-2017 14:08:00


SURİYELİLER ÜZERİNDEN HORTLAYAN IRKÇILIK..!

 

SURİYELİLER VE BASKA HALKLAR ÜZERİNDEN IRKÇILIK, ALÇAKLARIN EN SON SIĞINDIĞI LİMANDIR !  REDEDİYORUM!

 

Ülkemizde sürekli diri tutulan ve ihtiyaç duyulduğunda da dönem dönem tedavüle çıkartılarak piyasaya sürülen, ilkel ve kaba milliyetçiliğin son aşamasıdır Irkçılık!..

İzlenen İlkel ve kaba milliyetçi politikaların neticesinde, bir toplumun savrulacağı ve geleceği en son noktadır ırkçılık!..

Bir toplumun üzerine sirayet ettiğinde, “ biz” ve “öteki” duygusunu geliştirir, güçlendirir ve tehlikeli bir şekilde toplumsal ayrışmayı beraberinde getirir ırkçılık!..

 

Her ülkede olduğu gibi, bizim ülkemizde de, bu sosyal canavar, bu toplumsal kıyım ve yıkım aracı ırkçılık, toplumun belleğinde bilinçaltında zaten hep vardı.

 

Çok uzaklara gitmeden, yakın cumhuriyet tarihimize baktığımızda da; toplumsal felaketlere, toplu kıyımlara ve acılara yol açan “Milliyetçilik - Vatanseverlik” adı altında yaşadığımız ve sonu dram- trajedi ile biten ve kalplerde derin yaralar açan ve de tarihimize kara bir leke olarak not edilen olaylar silsilesi; 6- 7 Eylül İstanbul, Sivas, Çorum, Maraş, öncesi ve sonrası...

En son Ortadoğu’ daki gelişmelere bağlı olarak, Suriye'de yürütülen vekalet savaşında ortaya çıkan Suriyeli göçü, ülkemizde pusuya yatmış bu illegal ulusalcı, ırkçı faşist damarların kabarmasına ve yeniden harekete geçmesine neden olmuştur.

Aylar öncesi, bu konuda, tamamen gözlemlerim sonucu dikkatimi çeken ve beni endişeye sevk eden, dostça bir uyarı anlamında facebook sayfamdan bir küçük yazı kaleme almıştım.

 

Aynen aktarıyorum...

“ Ne kadar zor...

Ne kadar acı ve ne kadar dramatik...

Kendi ülkende kendimi mülteci durumunda hissetmek ve ya hissine kapılmak..!

Bu gün, şöyle bir Mezitli Viranşehir sahil bandında denizi seyrederek stres atayım dedim. ama bir an kendimi Halep, Şam, Rakka’daymış gibi hissettim.

Savaş ve çatışmalardan dolayı mülteci duruma düşenlerin yaşadıkları dramı, trajedik koşulları az çok biliyoruz... Bosna' dan biliyoruz!.. Halepçe' den biliyoruz!.. Şengal' den biliyoruz!

Zaten emek ve demokrasi mücadelemizle birlikte, ek olarak “barış” mücadelesi de yürütüyoruz.

Hiç kimsenin savaş mağduru ve mülteci konumuna düşmesini de istemem; ama bugünkü gördüğüm manzara: eski Beyrut, Las Vegas, Hongok' u andırıyordu.

Lüks arabalar, sesi sona kadar açılmış müzik sesleri, ellerinde marp uçlu nargile tüttüren insanların (Suriyeliler) tıklım, tıklım doldurduğu cafeler, barlar ve restaurantlar ...

 

Allah!

Mültecilik her halde öyle zor bir iş!

 

Bu gün, bu manzara ile karşılaşınca, kendi kendime, farkına varmadan Yeni Türkü grubunun 'Nargilem' adlı parçasını mırıldanıyormuşum...

 

" Nargilem duman, duman ah

Bayıldım aman aman

Mezitli güzel aman ah

Keyf yapmak pek yaman...

 

Umarım.. benim ve herkesin gördüğü bu manzara, asgari ücret ve altında gelir düzeyi olan Türkiye toplumun büyük bölümünde dipten dibe ırkçı fay hattını harekete geçirmez.”

....diyerek endişemi dile getirmiştim.

 

Maalesef!!!

Aklımıza gelen başımıza geliyor.

 

“Suriyelilere çalışmadan aylık maaş!.. Vergi ödemiyorlar!...Sınavsız ve Parasız Üniversiteye kayd ediliyorlar!... Bedava tedavi Ediliyorlar!.., Marketlerden aylık ücretsiz alış-veriş” Ve sair...

 

Altan alta işlenen faşizan asparagas haberler, sosyal medya ve fısıltı gazetesi aracılığıyla toplumda Suriyeli karşıtı tehlikeli bir kampanyaya dönüştürüldü.

 

Bunun yanında, nüfus olarak kalabalıklaştıkça, öz güvenleri artan bir kısım Suriye vatandaşlarının yukarıda alıntıladığım bazı hal ve davranışları, anti Suriyeli propagandayı daha da güçlendiriyordu.

Ülke ve bu ülkede yaşayanlar olarak sanki çağdaş, demokratik, uygar, modern bir toplumda da; içinde barındırdığı etnik ve dinsel farklılıklara Türkiye’ nin minyatür kopyası olan Suriyeliler ülkemize gelince, bizleri bozup, kendilerine, yani 3. sınıf ülke ve topluma benzettiler gibi bir algı operasyonu.

 

Ne diyeyim.

Yok birbirimizden farkımız, biz “Osmanlı” bankasıyız.

 

Ayrımcı ve yanlış politikaların bir tezahürü olarak, bugüne kadar tasvip etmediğimiz ardı ardına ve son dönemlerde iyice ivme kazanan ırkçı, çok çirkin olaylar yaşandı.

 

Ama...

 

9 aylık hamile bir kadına tecavüz edilip, bebeğiyle birlikte katledileceği olayı belki de tahminlerden uzak bir ihtimaldi.

Soruyorum?

 

Akıllılara ziyan olan, 9 aylık hamile kadına alçakça, vahşice tecavüz edip ve birlikte 10 aylık küçücük çocuğunu alçakça- vahşice katletmek hangi vatanseverlik ve hangi milliyetçilikle, hangi dinle, hangi insanlıkla tarif edilir!

 

Bunun için bize düşen görev, taraf olan tüm devletlerin Ortadoğu politikalarını sorgulamak, demokratik ve barışçıl bir çözümü dayatmaktır.

 

Yoksa; sanki savaşın, yıkımın, göçün müsebbibi halklarmış gibi davranmak, halklar arası düşmanlık yaratmaktan başka bir işe yaramaz!

 

Barışçıl ve demokratik tutum alınmadığı taktirde, nefret tohumları filizlenecek ve sonucunda yeni tecavüzler, yeni linç girişimleri birbirini izleyecektir.

 

Irkçı histeri ile Suriyeli ve başka halklar üzerinden düşmanlık yapmak ve beslemek ve akabinde çağdışı bir yöntem olan “idam”ı istemek, faşizan bir kültürün tezahürüdür.

 

Ve bu pespaye kültürü, barış adına, halkların kardeşliği adına, demokratik bir Ortadoğu adına elimizin tersiyle redetmeliyiz.

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
FOTO GALERİ
  • Kaymakamlarımız
    Kaymakamlarımız
  • İbrahimpaşa
    İbrahimpaşa
  • Viranşehir Tarihi
    Viranşehir Tarihi
  • Viranşehirli Bebekler
    Viranşehirli Bebekler
  • Viranşehirliler
    Viranşehirliler
  • Tablo Fotoğraflar
    Tablo Fotoğraflar
  1. Kaymakamlarımız
  2. İbrahimpaşa
  3. Viranşehir Tarihi
  4. Viranşehirli Bebekler
  5. Viranşehirliler
  6. Tablo Fotoğraflar
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
    4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  • Viranşehirin Değerlerinden bazıları
    Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  • Baba Recco Harika İnsan
    Baba Recco Harika İnsan
  • Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
    Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  • Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
    Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  • Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
    Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
  1. 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  2. Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  3. Baba Recco Harika İnsan
  4. Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  5. Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  6. Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
VİDEO GALERİ
YUKARI