Bugun...


Murat SEVER (İktisatçı)


Facebookta Paylaş









HERKES BİLDİĞİNİ OKUMASIN. BİLDİĞİ İŞİ YAPSIN
Tarih: 13-03-2017 23:27:00 Güncelleme: 13-03-2017 23:27:00


 HERKES  BİLDİĞİNİ OKUMASIN. BİLDİĞİ İŞİ YAPSIN

Hatırlıyorum da eski zamanlarda ne fabrika yumurtası nede tavuğu nede peyniri evimize girmezdi. Aldığımız hep köy tavuğu köy yumurtası ve de köy peyniriydi. Şimdilerde bakıyorum da köylü vatandaşımız gelip artık bakkallardan marketlerden tavuk yumurta ve peynir alıyor. Acaba ne oldu da bu duruma düşüldü. Ne oldu biliyor musunuz yeni nesil köylümüz artık hayvan beslemesini yavaş yavaş terk etmeye başladı. Terk etmeye başlayınca normal olarak hayvan fiyatları da buna bağlı olarak et fiyatları da yükselmeye başladı. Devletin onca müdahalesine rağmen bir türlü et fiyatları düşmedi ve düşmeyecekte. Fabrika tavuğuna ve yumurtasına devam.

 

 

Hayvan besiciliği düştü. Yavaş yavaş çiftçilikte düşecek gibi görünüyor. Bazı çiftçilerimiz artık ekin ekmeme düşüncesinde. Bazı köylü vatandaşımız artık çiftçilik ve hayvancılık yerine şehre gelip esnaflığa bir başka türlüde elinde ki sermayeyi ev arsa ve arabaya bağlamaya başladı. Hal böyle olunca da çiftçilik ve hayvancılık bitme noktasına gelmeye başladı. Bitme noktasına başlayınca mercimek buğday nohut gibi hububat ve bunlara bağlı olarak bulgur et ve ekmeğinde fiyatı yükselmeye başladı. Bununla beraber arsa ev ve araba fiyatları yükselişe geçti.

 

 

Neden çünkü arz talep ilişkisi devreye girmeye başladı.

 

Talebin yoğun olduğu mallara maalesef arz karşılık veremiyor. Yani bir nevi talebin olduğu malların üretimi az oluyor. İhtiyaç olan ürünlerin gerçek üreticileri başka işler le uğraşınca ve üretilemeyen bir mala talep fazla olunca İhtiyaç olan ürüne rağbet çok olunca ve ihtiyaçları karşılamayınca bu defa o malın fiyatı ister istemez yüksek olmaya başlıyor.

 

 

Yani gidişat kötü.

 

 

Hani söz bundan açılmışken belirteyim.

 

Sadece çiftçi üzerine değil genelleme üzerine belirtmek isterim ki. Kimse üzerine alınmasın. Bir insan hayatında yapmadığı işi gelip yapmaya kalkışınca bu defa hem kendisi hem de bu işi yapan başka insanlarda zarar etmeye başladı. Mesela vakti zamanında hatırlıyorum da bizim gıda ticaretini yapan insanlar birkaç kişiydi ve onlarda memlekette sayılı ve saygın kişilerdi. Onları tanımayan bilmeyen ne köylüsü nede şehirlisi yok gibiydi. Ama şimdilerde bakıyorum da aklına esen herkes cebinde 3 ya da 5 milyarı gören büyük marketler açma çabasına girmiş. Hiç bir şey yapamayanda gidip bir dükkân kiralamış içine birkaç parça eşya koymuş ve al sana esnaf olmuş. Ya da zaten iş yapamayan toptancı aman ha kiramı nakliye paramı çıkarayım hevesiyle gidip adamın dükkânını mal doldurmuş. İnanın doğma büyüme buralı olduğum halde bir yabancı kaldım bu şehirde. Eskiden şehirde yabancı birini görünce bu kimdir ne arıyor burada? Diye sorardık. Nedir neyin nesidir? Diye soruştururduk. Şimdilerde ise millet bizi yabancı görüyor. Bu kimdir kimlerdendir? Diye soruyor.

 

 

Adam haklı bizi hiç geldiği yerde görmedi ki.

 HERKES  BİLDİĞİNİ OKUMASIN. BİLDİĞİ İŞİ YAPSIN

 

Hayır, inanın üzülmem şu ki adamlar yapamıyor. Birkaç ay bilemedin birkaç yıl sonra deyim yerindeyse top atıp iflas edip kapatıp kaçmaya başlıyor. Ya da işyerini sigortalatıyor bir gece yarısı kimsenin olmadığı bir zamanı kollayıp, Çakmak çakmaya geldik şarkısıyla işyerinin etrafında dolanıyor. Kendisiyle beraber hem bu işi yapan esnafı hem de müşteriyi mağdur ediyor. Kardeşim bilmediğin işi niye yapıyorsun?. Her şey parayla mı öğrenilir sanıyorsun?

 

Bir üniversite mezunu olarak gidip öğretmenlik yaptım inanın bana bu mesleğe ısınamadım ve alışamadım. Bu meslek dışarıdan bakınca ne kadar kolay ve rahat görünse de bana göre zordu. Alışmış ve bildiğim mesleği gıda toptancılığını değil öğretmenliğe valiliğe bile tercih etmem. Ama o kutsal mesleği yapan değerli öğretmenlerimize göre o meslek kolay. Benim mesleğimde onlara göre çok daha zordur. Şimdi diyeceksiniz ki peki sen niye mesleğini bıraktın gittin öğretmenlik yaptın. Evet, ben yaptım ama önce bir sorun ben niye yaptım? Ben o işin eğitimini aldım. Eğitimini aldığım halde dedim ki herkes işini yapsın. Mademki benim elimde bildiğim başka bir iş var. Ben önce bu bildiğim işi yapayım. Bırakalım da öğretmen öğretmenliğini, Esnaf esnaflığını, Çiftçide çiftçiliğini yapsın.

 

 

Yani herkes bildiği işi yapsın. Herkes eğitimini aldığı işi yapsın.

 

 

Yapsın ki dünyanın dengesi bozulmasın

Yapsın ki her mesleğin de bir kalitesi olsun

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
FOTO GALERİ
  • Kaymakamlarımız
    Kaymakamlarımız
  • İbrahimpaşa
    İbrahimpaşa
  • Viranşehir Tarihi
    Viranşehir Tarihi
  • Viranşehirli Bebekler
    Viranşehirli Bebekler
  • Viranşehirliler
    Viranşehirliler
  • Tablo Fotoğraflar
    Tablo Fotoğraflar
  1. Kaymakamlarımız
  2. İbrahimpaşa
  3. Viranşehir Tarihi
  4. Viranşehirli Bebekler
  5. Viranşehirliler
  6. Tablo Fotoğraflar
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
    4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  • Viranşehirin Değerlerinden bazıları
    Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  • Baba Recco Harika İnsan
    Baba Recco Harika İnsan
  • Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
    Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  • Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
    Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  • Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
    Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
  1. 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  2. Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  3. Baba Recco Harika İnsan
  4. Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  5. Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  6. Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
VİDEO GALERİ
YUKARI