YAZI DİZİSİ-2
KAHRAMAN ONİKİLER' İN DİRENİŞ DESTANI VE ŞANLIURFA' NIN KURTULUŞU
ŞANLIURFA' NIN 11 NİSAN 1920 YILINDA KURTULUŞUNUN 100.YILINI KUTLUYORUM...
9 şubat 1920'de muharebe başlamış,10 nisan 1920'de Fransızlar URFA' yı terk etme mecburiyetinde kalmış, 11 nisan 1920 "URFA' nın kurtuluşu, SİVAS VE ERZURUM KONGRELERİNDEN SONRA 23 nisan 1920' de ANKARA'YA GELEN BAŞ KOMUTAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN BÜYÜK MİLLET MECLİSİ açıldı.
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANI SEÇİLEN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KURTULUŞ SAVAŞI'NIN LİDERİ VE BAŞ KOMUTAN OLMUŞTUR.
TÜRKİYE MİLLETİ, ATATÜRK' ün önderliğinde her şeylerini seferber ederek "YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" diyerek 11 Ekim 1922 yılında KURTULUŞ SAVAŞI MÜCADELESİYLE' ulusal bağımsızlıklarını kazanıp başarıya ulaşmışlardır.
KİMLERE, HANGİ İL VE İLÇELERE İSTİKLAL MADALYASI VERİLMİŞ, ÇEŞİT İSTİKLAL MADALYASI VARDIR.
15 mayıs 1919' dan 9 eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklal Madalyası verilmiştir.
20 kasım 1920'den itibaren, milletvekili, Kuvay-i Milliyeci, Ptt memuru, Mülk-i amir ve askerlerden oluşan toplam 6920 kişi, 2 mart 1968 tarihi itibariyle, 47 yıl içinde 17.757' si Subay ve Astsubay, 77,704' ü Er ve Erbaş, toplam 95.261 kişiye verilmiştir...
1 kasım 1926 yılına kadar TBMM'since verilmiş olan istiklal madalyalarını,bu tarihten sonra sonra müracaat edenlere milli savunma bakanlığı vermiştir.
İstiklal savaşında yararlılık gösteren askerlere, sivillere o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas Kongrelerine katılanlara İstiklal Madalyası kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır.
URFA, kurtuluş savaşında ONİKİLER diye bilinenler MUDAFA-I HUKUK CEMİYETİNİN üyeleriydi, MİLLİ MÜCADELE esnasında bil fiil cephede kahramanlık ve hamaset gösterdiklerinden dolayı 17 Mart 1926 tarihinde TBMM kararıyla, 1 KITA KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASIYLA ödüllendirilmiştir.
TÜRKİYE'DE (İSTİKLAL MADALYASI,BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI,KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI) SAHİBİ OLAN ŞANLIURFA, GAZİANTEP, KAHRAMANMARAŞ İLİ VE İNEBOLU İLÇESİ'dir.
İSTİKLAL MADALYASI' NIN ÇIKARILMASINDAN SONRA OSMANLI DÖNEMİNE İLİŞKİN TÜM MADALYA VE NİŞANLAR İPTAL EDİLMİŞTİR.
EFSANE ONİKİLER.
1-HACI KAMİLZADE HACI MUSTAFA (HACIKAMİLOĞLU)
2-BARUTÇUZADE HACI İMAM (BARUTÇU)
3-HACI KAMİLZADE MUSTAFA REŞİT (YETKİN)
4-MOLLAZADE MAHMUT (ÖZBAY)
5-ARABİ KATİBIZADE KOMİSER ŞAKİR (YAZĞAN)
6-GÜLLÜZADE OSMAN (GÜLLÜ)
7-ŞELLİZADE ALİ AĞA (AYBAR)
8-NEBOZADE HACI İMAM (ELÇİ)
9-BEDİR AĞAZADE HALİL AĞA (AYDOĞDU)
10-MÜLAZİM ADİL HULUSİ (GÜR)
11-MÜLAZIM HÜSEYİN PERTEV (SAVAŞ)
12-SOFİZADE HACI MUSTAFA ÇAVUŞ (GÜVEN)
URFA 1984 yılında "ŞANLI" ünvanını alarak "ŞANLIURFA" oldu.
ŞANLIURFA' nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96.YIL dönümü kutlamaları kapsamında, 11 NİSAN 2016 yılında düzenlenen törenle Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanları tarafından "KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI" Büyükşehir Belediye Başkanı' na törenle takdim edildi.
(KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASININ ŞANLIURFA' ya törenlerle tekrar verilmesini ve özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı' na neden takdim edildiğini halen anlamış değilim) İÇİNİZDE ANLAYANLAR VARSA BENİ DE AYDINLATMALARINI RİCA EDİYORUM.?
devam edecek