Bugun...


Murat SEVER (İktisatçı)


Facebookta Paylaş









VİRANŞEHİR SENİNLE YEŞİLŞEHİR OLUYOR
Tarih: 25-08-2019 17:00:00 Güncelleme: 25-08-2019 17:00:00


VİRANŞEHİR SENİNLE  YEŞİLŞEHİR OLUYOR

 

Çok mu zor bu yaşadığımız memleketi Viranelikten kurtarmak?

Herkes toprakları betonlaşmaya çevirdi gitti bu memlekette. Kimsenin avlulu bahçeli ağaçlı evi kalmadı gitti bu memlekette. Herkes bol oksijenli  kışın sıcak yazın serin kalın taşlı topraklı evlerini kerpiçten yapılmış evlerini lüks konfor diye apartman dairelerine  tercih etti.Üç beş günlük dünyada üç beş kuruş için bende dahil  kendi hayatımızı mahvettik.Eskiden köyler iyi kalmıştı onlarda şehirliye özendi gitti.

 

Ya sosyal medyada yada gidip gördüğümüz bir yemyeşil alanlı ağaçlı memleketlere özendik, imrendik kıskandık sosyal medya sayfalarımızı o fotoğraflarla süslendirdik. Sonrada birbirimize

‘’Hele bak yav hahın memleketi ne kadar güzel bir yer heryer ağaç yemyeşil. Bizim bu memlekette de yaşanılır mı yav?’’ Diyerek memleketimizi kötüledik. Sanki bizim hiçbir suçumuz yok.

Aylarca elektrik gitse bile, o kalın taşlı yada kerpiçten yapılmış evin yemyeşil avlusuna bahçesine bir tas suyu dökerek serinlerdik sıcaklıkta elektriksizlikte umurumuzda bile olmazdı. Çünkü etrafta çalışan binlerce klimanın motor sıcaklığı beton evlerin sıcaklığı yoktu. Çünkü bunlar olmayınca huzur vardı. Sağlık vardı Sıhhat vardı.

 

Şimdi 5 dakika elektrik gitse hava sıcak durulmuyor diye dünyayı yıkıyoruz ama kendi dünyamızı kendi elimizle yıktığımızın farkında bile değiliz sırf özenti için sırf lüks yaşam için

 

Kendi bahçesinde organik meyve sebze yetiştirmekten vazgeçip dört duvar arasına sığınmaya başladı insanlarımız. Yazın alıp kış için kuruttuğumuz sebzelerin yerini şimdi kışın tezgahlarda güneş yüzü görmemiş tadı tuzu olmayan albenisi olan binbir çeşit ilaçlı ve hastalıklı sera sebze meyvelere özendik. .İsmini bile bilmediğimiz duymadığımız ilk defa işittiğimiz ve internetlerden araştırdığımız birçok hastalık sahibi olduk çıktık ardı sıra.

 

Hiç mi bir şey yapamıyoruz hiç mi elimizden bir şey gelmiyor?

 

Öncelik belediyenin,

Halbuki  belediyenin bu konuda yapacağı çok şey var. Bu sorumlulukta belediye tüm kaldırımlara belli mesafelerde ve bir çok yerleri belirleyip oralara ağaç ekmeli ve ağaç ekmeyi vatandaşa özendirmeli.Viranşehir’in tüm orta refüjleri ağaçlandırılmalı ve bakımları yapılmalı.Mesela Urfa, Kızıltepe, Yeni Diyarbakır, ve Ceylanpınar ana cadde yol kenarları belli bir noktaya kadar ağaçlandırılmalı.Park ve bahçelere değişik gül ve benzeri ağaçlar dikilmeli.Güzel koku saçan birçok ağaçlar var,Belediye gidip bu ağaçlardan getirip ekmeli.Bunlarla birlikte yeşil limon ağaçları ve benzeri ağaçları getirip ekebilir.

 

Bunlar istense çokta zor bir şey değil. Tabi ki hizmet yapılmak istense

 

Daha sonra vatandaş,

 

Herkes farz etsin ki sanki bahçeli evde yaşıyor belirli yerlere ağaç eksin. Daha gideceği para 100 lira yada 200 lira. İnanın bundan zarar etmezsiniz. Kuşların ve bazı hayvanların bile bu ağaçlardan istifade etmesini sağlarsınız sevaba girersiniz. Viranşehir’de sıcaklığı hissetmemizin en büyük kaynağı ağaçlıksız ve yeşilliksiz olması.Çünkü vantilatör görevi görecek ağaç dalları yapraklar yok.Bizlerin bir yerlerden başlaması lazım.

 

Bu konuda Viranşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü  YEMYEŞİL URFA isimli bir projeye imza atarak Şanlıurfa’nın kurtuluş günü olan 11 Nisan 2020 ye kadar 46200 fidan ekmeyi hedefliyor.Hep birlikte daha fazlasını yapalım.Oturup sitem şikayet etmekle olmuyor.Derdimize çare bulunmuyor.Herkes bu memleket için Yeşilşehir için elini gövdesini taşın altına koymayacak

 

AĞACINI TOPRAĞIN ALTINA KOYACAK

 

Bizlerde bu kampanyaya destek vererek Viranşehir’i  sabırla yeşillendirelim





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
FOTO GALERİ
  • Kaymakamlarımız
    Kaymakamlarımız
  • İbrahimpaşa
    İbrahimpaşa
  • Viranşehir Tarihi
    Viranşehir Tarihi
  • Viranşehirli Bebekler
    Viranşehirli Bebekler
  • Viranşehirliler
    Viranşehirliler
  • Tablo Fotoğraflar
    Tablo Fotoğraflar
  1. Kaymakamlarımız
  2. İbrahimpaşa
  3. Viranşehir Tarihi
  4. Viranşehirli Bebekler
  5. Viranşehirliler
  6. Tablo Fotoğraflar
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
    4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  • Viranşehirin Değerlerinden bazıları
    Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  • Baba Recco Harika İnsan
    Baba Recco Harika İnsan
  • Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
    Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  • Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
    Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  • Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
    Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
  1. 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  2. Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  3. Baba Recco Harika İnsan
  4. Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  5. Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  6. Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
VİDEO GALERİ
YUKARI